Brandend maagzuur en zwanger: wat kan je er tegen doen?

Branden maagzuur en zwanger blog
Visual

Brandend maagzuur is een zwangerschapskwaaltje. Gelukkig is het onschuldig, maar natuurlijk is het wel vervelend. In dit artikel leggen we je uit wat de aanstichter van brandend maagzuur is tijdens je zwangerschap. Daarna geven we je 7 tips, zodat je minder last gaat krijgen van brandend maagzuur als je zwanger bent. Maar dan moet je natuurlijk wel de tips proberen!

 

Wat is brandend maagzuur?

Maagzuur is een zure stof in je maag. Deze stof helpt je bij het verteren van voedsel. Je maag is niet gevoelig voor maagzuur omdat hij daarvoor beschermd is. Maar als er maagzuur in je slokdarm terecht komt, dan krijg je wel een brandend gevoel. Je slokdarm heeft namelijk geen beschermlaag tegen maagzuur.

Tijdens de zwangerschap stroomt maagzuur makkelijker terug in je slokdarm. Dit houdt in dat je regelmatig last krijgt van een brandend gevoel in je slokdarm. Wist je minimaal één op de twee vrouwen last van brandend maagzuur krijgt tijdens de zwangerschap? Gelukkig gaat het wel weer vanzelf over na je bevalling. Maar het blijft natuurlijk wel vervelend.

 

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Eén van de vele zwangerschapssymptomen is brandend maagzuur. Dit ontstaat omdat er meer van het hormoon progesteron wordt aangemaakt in je lichaam. Het hormoon zorgt ervoor dat sommige spieren verslappen, waaronder een spiertje die je maag afsluit. Je kan het zien als een klepje die niet meer goed sluit.

Daarom kan je last krijgen van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap. Als je ook veel brandend maagzuur aan het einde van je zwangerschap ervaart, komt dit vaak doordat de baarmoeder is gegroeid en nog steeds groeiende is. Doordat de baarmoeder groter is, gaat het tegen verschillende organen aandrukken en daardoor kan er maagzuur terug de slokdarm instromen.

 

Brandend maagzuur en zwanger: de symptomen

Ervaar je veel brandend maagzuur tijdens je zwangerschap? Dan kan je de volgende klachten krijgen:

  • Branderig gevoel in je slokdarm
  • Last van je buik
  • Misselijkheid en braken
  • Opgeblazen gevoel
  • Omhoogkomend maagzuur
  • Pijn in je keel
  • Sneller vol na maaltijden
brandend maagzuur zwanger, wat is het eingelijk

Wat kan je doen tegen brandend maagzuur? 7 tips!

Als je brandend maagzuur tijdens je zwangerschap ervaart, kunnen de volgende tips ervoor zorgen dat je minder klachten gaat ervaren. Je klachten worden minder en daardoor kan je meer genieten van je zwangerschap.

 

1. Eet meer vezels

Vezels kunnen ervoor zorgen dat opspringend maagzuur vermindert, waardoor je minder last krijgt van een brandend gevoel. Wij raden je aan om meer groente, fruit, brood, crackers en noten te eten. Deze producten zijn rijk aan vezels. En die eet je waarschijnlijk op het moment te weinig.

 

2. Kijk naar wat de aanleiding is van brandend maagzuur

Wij adviseren je om te testen met het weghalen van onder andere pittig en vettig eten. Ook kun je zuivelproducten, koolsoorten, citrusvruchten en koffie een paar dagen niet consumeren om te testen wat het doet.

Let op! Test alles wat je eet en drinkt één voor één. Niet alle zwangere vrouwen reageren hetzelfde op de eerder genoemde artikelen of categorieën voedsel. Door ze te testen, kan je inzien welke producten je wel en niet kan eten om brandend maagzuur te voorkomen.

 

3. Drink meer water

Water zorg ervoor dat je maagzuur wordt verdunt. Ook zorgt het ervoor dat maagzuur de goede kant op blijft stromen. Om die reden kan je het beste minimaal twee liter water per dag drinken.

 

4. Eet kleinere porties

Eet je vaak grotere maaltijden? Dan kan het helpen om je maaltijden wat kleiner te maken en wat vaker te eten. Eet je nu drie keer? Probeer dan vijf of zes keer wat te eten. Kleinere porties eten kunnen brandend maagzuur klachten verminderen.

 

5. Wacht even met liggen na het eten van grote maaltijden

Als je net hebt gegeten, kan brandend maagzuur sneller je slokdarm in stromen. Daarom is het verstandig om vijftien tot dertig minuten te wachten voordat je gaat liggen. Ben je gevoelig voor brandend maagzuur? Wacht dan nog iets langer.

 

6. Voorkom stress

Als je stress ervaart, kan brandend maagzuur ontstaan. Om die reden is stress belangrijk om te voorkomen. Probeer rustig te blijven, ga even liggen of probeer eens meditatie.

 

7. Vraag je verloskundigen om medicijnen

Heb je na het volgen van de eerder genoemde tips nog steeds last van brandend maagzuur? Dan raden we je aan om je verloskundige te vragen welke medicijnen je mag gebruiken om je klachten te verminderen.

Brandende maagzuur tijdens de zwangerschap tips en tricks

Conclusie: brandend maagzuur en zwanger

In dit artikel hebben we je de oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap aan je uitgelegd. Ook hebben we je zeven tips gegeven, zodat je zelf aan de slag kunt met je klachten.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over het gebruiken van medicijnen en kunnen jou en je kindje ook gedurende je zwangerschap helpen.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.