Help! Het zwanger worden lukt niet

zwanger worden lukt niet
Visual

Probeer je al een langere tijd zwanger te raken en lukt het zwanger worden niet? Dan is dat uiteraard heel erg vervelend voor jullie. Helaas is kinderen krijgen niet voor iedereen vanzelfsprekend en komt het vaak voor dat het niet zo vlot gaat als gehoopt. In dit artikel bespreken wij de cijfers en geven wij enkele tips wat je zou kunnen doen.

 

Hoe kun je zwanger raken?

Om zwanger te raken moet de eicel worden bevrucht door de zaadcel. Dit proces verloopt in drie stappen.

  • Bij de vrouw moet de eicel uit haar eierstok komen. Dit heet de eisprong/ovulatie
  • In het sperma van de man moeten genoeg goede zaadcellen zitten. Zo moeten ze de goede vorm hebben en goed bewegen. Dit bij elkaar bepaalt de kwaliteit van het zaad.
  • De zaadcellen moeten bij de eicel kunnen komen:
  • Ze moeten bij het klaarkomen of insemineren in de vagina komen.
  • Ze moeten hierna door de baarmoeder en de eileiders naar de eicel kunnen zwemmen. De eileiders moeten dus goed open zijn.

 

De harde cijfers

Eén op de zes koppels die graag een baby willen, heeft problemen met vruchtbaarheid. Bij ongeveer 1/3 van deze koppels ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden. Toch wordt er bij 10% van de koppels uiteindelijk geen oorzaak gevonden.

 

Een bezoek aan de huisarts

Ben jij na 1 jaar actieve kinderwens nog niet zwanger geworden, dan is het een goed idee om langs de huisarts te gaan. Zo kan je huisarts inschatten waarom je nog niet zwanger bent geraakt en kan het zaad van de man getest worden. Samen met jouw leeftijd bepaalt dit de kans dat je zwanger kunt raken. Is dit percentage hoger dan 40%? Dan is de kans groot dat je alsnog zwanger zult raken in het opvolgende jaar. Is het percentage wat de huisarts berekent lager dan 30%? Dan kun je het beste langs bij de gynaecoloog voor verder onderzoek. Ook kun je bij de huisarts als vrouw een soa test laten doen. Door een soa kunnen namelijk de eileiders van een vrouw afgesloten zijn, waardoor het eitje er niet door kan.

 

Waar kan het door komen dat je niet zwanger raakt?

  • Geen of minder vaak een eisprong. Dit kan komen door een grote hoeveelheid stress, hard sporten, snel veel afvallen of juist aankomen.
  • Een slechte kwaliteit van het zaad
  • Problemen bij het slijm van de baarmoederhals
  • Je eileiders zijn niet goed open
  • Problemen met vrijen
zwanger worden lukt niet? Maar hoe kan je dan zwanger raken?

Een bezoek aan de gynaecoloog

Wanneer je doorgestuurd wordt van de huisarts naar de gynaecoloog vindt er als eerst een kennismakingsgesprek plaats. Er wordt dan ook geadviseerd om het eerste bezoek samen met je partner te doen . Zo hebben jullie als eerst een afspraak met een fertiliteitsverpleegkundige en aansluitend met de gynaecoloog. De fertiliteitsverpleegkundige stelt verschillende vragen aan de hand van een vragenlijst. Zo krijgen ze een indruk van wat de oorzaak voor het uitblijven van de zwangerschap kan zijn. Daarnaast krijg je uitleg over de eerste onderzoeken en kun je vragen stellen.

Hierna vindt er een vruchtbaarheidsonderzoek plaats. Dit onderzoek wordt ook wel het oriënterend fertiliteitsonderzoek, ofwel OFO genoemd. Dit is een verzamelnaam voor verschillende onderzoeken zoals; cyclusanalyse, semenanalyse(sperma onderzoek) en een baarmoederfoto. Vanuit hier wordt er een verder plan voor je uitgestippeld als het zwanger worden niet lukt. Daarnaast krijg je ook een prognose mee over de zwangerschapskans.

 

Zwanger worden lukt niet; tips

Zit jij nog binnen het eerste jaar dat je zwanger probeert te worden? Volg dan onderstaande tips.

  • Slik dagelijks een tablet van 0,4 gr foliumzuur. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit de kans op zwangerschap vergroot. Daarnaast verkleint het de kans op een baby met open ruggetje.
  • Pas jouw leefstijl aan. Stop met roken, drink geen alcohol en verminder stressfactoren. Dit kan leiden tot ongezond gewicht en tijdelijke onvruchtbaarheid.
  • Ren na de seks niet direct naar het toilet, maar blijf nog even 10 minuten gezellig liggen met een kussen onder je bekken. Dit begeleidt het zaad de juiste richting op.
  • Bereken je vruchtbare dagen. Wist je dat er 6 dagen in de maand zijn dat je vruchtbaar bent? Deze bereken je aan de hand van je menstruatiecyclus. Je kunt ook een ovulatietest doen.

 

zwanger worden lukt niet? Volg de tips hieronder om jouw/jullie kans te vergroten

Conclusie: zwanger worden lukt niet

Zwanger worden lukt niet altijd meteen. Hier kan maanden overheen gaan totdat je eindelijk zwanger bent. Het kan zijn dat jij en/of je partner ‘problemen’ hebben met je eicellen of zaadcellen, veel sporten of tijdens het vrijen.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal, of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over wat verstandig is om wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.

 

Visual