Voorbereidingen

Wij van Verloskundigenpraktijk Pendrecht beseffen hoe belangrijk je zwangerschap is. Daarom doen wij er alles aan om zorg op maat te bieden.

Visual

Preconceptiezorg

Preconceptie betekent: de tijd liggend tussen het overwegen en het ontstaan van een zwangerschap. Een gezonde zwangerschap begint al voordat een vrouw zwanger is: de zogenaamde preconceptiezorg. Risico’s worden verkleind door het adviseren over leef gewoontes en het afnemen van een goede persoonlijke en familie-anamnese (ziektegeschiedenis). Iedere vrouw kan daarom, al dan niet samen met haar partner, een zogenaamd preconceptioneel consult aangeboden te krijgen in de eerste lijn (verloskundigen en huisartsen). Bij voorkeur op een eerstelijns locatie en wanneer nodig gevolgd door een tweede consult.

Preconceptiezorg bij de verloskundige omdat:
Verloskundigen zijn bij uitstek geschikt en gemotiveerd om preconceptiezorg te geven, omdat deze zorg direct raakt aan hun deskundigheidsgebied: het bevorderen van een gezonde zwangerschap met een goede uitkomst voor moeder en kind. Denk daarbij aan :

 

✅ Gezond leven – al ruim vóór de bevruchting
✅ Het belang van foliumzuur
✅ Vruchtbaarheid (timing, eitjes en zaadjes)
✅ Erfelijke aandoeningen
✅ Als het niet lukt (verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid)
✅ Verloskundigen zijn bevoegd tot het verlenen van preconceptiezorg en voeren deze zorg al tot op zekere hoogte uit. Door scholing hebben zij zich verder bekwaamd.

Je bent van harte welkom om een afspraak te maken met 1 van onze verloskundigen voor een pre conceptie consult

Kraamzorg

Het is handig om ruim voor de uitgerekende datum een aantal zaken te regelen. Hieronder komen de voor ons belangrijkste aan de orde:

Kraamzorg regelen, liefst zo snel mogelijk. Dit gaat via je verzekering. Je kunt wel je voorkeur aangeven voor een kraamcentrum in de buurt. Wij werken veel samen met:

Kraamzorg Gro-UP (voorheen kraamzorg Rotterdam) 010-2826230
Kraamzorg de Eilanden 0181-391440
Kraamzorg de Waarden 0182-325555
Kraamzorg DAT 0165-341334

 

Het aanschaffen van een kraampakket
Dit kan in de meeste gevallen via je verzekering worden aangevraagd. Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen, dien je dat bij het ziekenhuis te melden, bij 24-28 weken. Wij werken samen met de volgende ziekenhuizen:

Ikazia ziekenhuis

Poliklinische bevallen in Ikazia: Wil je poliklinisch bevallen in Ikazia? je moet zich hiervoor van tevoren aanmelden. Dit kan via het aanvraagformulier voor poliklinische bevalling.

Maasstad ziekenhuis

Bij het Maasstad ziekenhuis kan je je inschrijven via www.geboortehuismaas.nl. De beide ziekenhuizen houden regelmatig voorlichtingsavonden voor zwangeren. Op het prikbord in de praktijk informeren wij je over de data. Naast deze voorlichtingsavonden worden er ook voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding georganiseerd, ook deze data vind je op het prikbord op de praktijk. Ook over andere cursussen (zwangerschapsgym, yoga, etc.) kunnen wij je informatie geven.

 

Voor een thuisbevalling dien je met het volgende rekening te houden

 

✅ Een bed op goede werkhoogte (tussen 75 en 80cm hoog), verhogen kan door middel van lenen van klossen bij je kraamzorg bureau of bijvoorbeeld kratten.
✅ Je dient voldoende ruimte aan een zijkant van het bed te hebben
✅ Een volledig kraampakket in huis te hebben.
✅ Een po (ondersteek) in huis hebben.
✅ Goed licht en een krukje bij de hand hebben om eventueel te kunnen hechten.
✅ Stromend water op de verdieping waar je bevalt is erg wenselijk.
✅ Genoeg beltegoed op je mobiele telefoon.

 

Kraampakket via verzekering:
✅ matrasbeschermers van 120 x 180 cm
✅ 8 onderleggers 60×60 cm
✅ 1 navelstrengklem
✅ 1 flesje alcohol
✅ 3 paar handschoenen (niet altijd)
✅ 2 doosjes gaaskompressen (ã 16 stuks)
✅ 5 steriele gazen (10×10 cm)
✅ watten
✅ kraamverband
✅ 2 stretchbroekjes
✅ 1 flacon desinfecterende gel

Moeders voor moeders

Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het HCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Hiermee kan je andere vrouwen helpen om zwanger te worden. Aanmelden kan via het aanmeldformulier of via het gratis telefoonnummer 0800-0228070.

Ik ben zwanger!

Dat is iets heel bijzonders. Om je goed voor te kunnen bereiden kun je op de website van het RIVM verschillende folders downloaden (in verschillende talen beschikbaar):

Folder RIVM zwanger zijn
Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom.
Bloedgroepantistoffen en zwangerschap.

Wij zijn je verloskundigen in Rotterdam en omgeving!

Wist je dat onze verloskundigen je ook kunnen helpen als je in de omgeving van Rotterdam woont? Je mag altijd zelf kiezen welke verloskundigenpraktijk je begeleidt tijdens je zwangerschap. Mogen we je begeleiden? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vind je ons mailadres en telefoonnummer. Je kunt er ook direct voor kiezen om gebruik te maken van ons inschrijfformulier.

 

Waarom je voor onze verloskundigenpraktijk Rotterdam moet kiezen

✅ Bij ons werken ervaren verloskundigen
✅ In een groot gedeelte van Rotterdam kunnen we je begeleiden
✅ Naast medische echo’s kun je ons ook pretechos laten maken
✅ Ons team bestaat zowel uit verloskundigen als echoscopisten
✅ Met ons heb je een vast team van verloskundigen