Wat mag je niet als je zwanger bent? Voorkom deze 14 dingen!

Wat mag je niet als je zwanger bent?
Visual

Je weet waarschijnlijk pas sinds kort dat je zwanger bent. Allereerst gefeliciteerd! Maar wat mag je niet als je zwanger bent? Er zijn natuurlijk verschillende dingen die je wil vermijden, zodat jij en je kindje gezond de zwangerschap doorkomen.

 

Deze 14 dingen moet je vermijden als je zwanger bent 🚫

Er zijn veertien dingen die je moet vermijden als je zwanger bent. Zo kan je onder andere rauw vlees niet meer eten, moet je alcohol laten staan en kan je de kattenbak beter niet verschonen. Als je de kattenbak wil schoonmaken is het verstandig om handschoenen te dragen en na het schoonmaken goed je handen te wassen

Wil je ze allemaal weten? Lees dan alle veertien hieronder.

 

1: Roken 🚬

Tijdens de zwangerschap wordt het afgeraden om te roken. Je brengt niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van je kindje. Als je toch rookt gedurende je zwangerschap is er een grotere kans op een:

  • Kindje met een laag geboorte gewicht;
  • vroeg- of doodgeboorte;
  • miskraam;
  • verminderde longfuncties;
  • luchtweginfecties;
  • aangeboren afwijkingen.

 

2: Alcohol 🍷

Ook alcohol is een no go. Ook al drink je maar een beetje,het is nog steeds gevaarlijk voor je kindje. Daarom is het verstandig om geen alcohol te nuttigen gedurende je zwangerschap.

 

3: Drugs 💊

Dat roken en alcohol niet de gezondste keuzes zijn, weet iedereen. Ook drugs valt in dat rijtje. Daarom moet je het simpelweg niet doen. Door toch drugs tot je te nemen, riskeer je de gezondheid van jezelf en je kindje. En dan hebben we het nog niet over de verschillende complicaties die door de verslavende en schadelijke stoffen kunnen ontstaan.

 

4: Stressen 😖

Stressen is sowieso niet gezond. Maar tijdens je zwangerschap is het niet alleen nadelig voor jou, maar ook voor je kindje. Vooral als je langere tijd veel stress ervaart, vergroot je de kans op een vroeggeboorte. Natuurlijk kan je je wel eens ergens druk over maken, maar zorg ervoor dat je kalmeert. Misschien toch maar eens die massage vragen 😉

Probeer dagelijks je rustmoment te creëren door naar muziek te luisteren, lekker in bad te liggen of een tijdschrift te lezen.

 

5: Medicijnen ⚕️

Slik je medicatie? Dan is het verstandig om de bijsluiter te lezen. Je kan namelijk niet alle medicijnen gebruiken als je zwanger bent. Vertelt de tekst op de bijsluiter dat je het medicijn als zwangere niet mag gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts. Samen met jou kijkt hij dan naar alternatieven medicijnen/oplossingen.

 

6: De kattenbak verschonen 🐈

Ja, je hebt geluk. Het is namelijk verstandig om de kattenbak niet meer verschonen. Het is sowieso niet de leukste klus die je kan verzinnen toch? Dat dachten wij ook.

In kattenuitwerpselen zitten parasieten die toxoplasmose veroorzaken. Dit is een vervelende infectieziekte die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Daarom is het verstandig om van de kattenbak af te blijven.

 

7: In de tuin werken 🌱

Zoals je weet, lopen katten overal rond en kunnen ze hun uitwerpselen in je tuin achterlaten. Daarom is het verstandig om handschoenen te dragen als je toch in de tuin wil werken.

Wat mag je niet als je zwanger bent? Hier staan de eerste zeven voorbeelden

8: Eten voor twee 🍔 🍕 🍟

Eten voor twee is natuurlijk overdreven. Maar het klopt wel dat je meer moet eten als je zwanger bent. Gemiddeld genomen is dit ongeveer 300 calorieën per dag. Uiteraard is het aantal calorieën dat je extra moet consumeren variërend per vrouw. Maar het geeft wel een goede indicatie.

 

9: Gevaarlijke sporten beoefenen 🥊

Er zijn sporten die af te raden zijn om te beoefenen tijdens je zwangerschap. Zo zijn contactsporten als voetbal en boksen af te raden. Ook is het niet verstandig om intensief of lang te joggen (na 3 tot 4 maanden) of om aan zware krachttraining (na 6 maanden) te doen.

Wil je toch sporten tijdens de zwangerschap? Dan kan je het beste kiezen voor activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen.

 

10: Naar de sauna 🥵

Het is verstandig om in de eerste veertien weken niet naar de sauna te gaan. De eerste drie maanden van je zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Na veertien weken tot vierendertig weken mag je wel naar de sauna. Het is dan verstandig om niet de warmste sauna’s te bezoeken en je af te koelen met een koude douche, en niet via het dompelbad.

 

11: Naar de zonnebank ☀️

Je mag wel naar de zonnebank, maar dit wordt vaak afgeraden omdat je de kans op uitdroging vergroot. Ook is de kans groot dat je een zwangerschapsmasker oploopt. Dit ‘masker’ zorgt ervoor dat je meer pigment krijgt, waardoor je bruine vlekken op je gezicht en hals kan krijgen.

 

12: Tropische landen bezoeken 🌴

In landen als Afrika is de kans groter dat je een ziekte oploopt. Vaak ben je daar niet voor ingeënt en ben je dus niet immuun voor de ziektes die in dat land voorkomen. Doordat jij niet immuun bent, is je baby dat ook niet.

Vaak is er ook minder goede zorg beschikbaar en zijn ziekenhuizen gemiddeld verder reizen dan in Nederland.

 

13: Vliegen ✈️

In de laatste twee maanden van je zwangerschap is het verstandig om niet meer te vliegen. De kans dat je in een vliegtuig moet bevallen, is dan aanwezig en dat willen vliegtuigmaatschappijen voorkomen. Medische zorg is minimaal in het vliegtuig, en als er iets mis gaat, kan dit voor jou en je kindje levensbedreigend zijn. Als je toch graag wil vliegen, is het verstandig om een verklaring aan je verloskundige te vragen.

 

14: Niet alles meer mogen eten 🐟 🥛

Je mag onder andere geen rauw vlees, vis en melkproducten consumeren. Wat je wel en niet mag eten en drinken lees je in ons blog: wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet als je zwanger bent? Hier staan de laaste zeven voorbeelden

Conclusie: wat mag je niet als je zwanger bent?

In dit artikel hebben we veertien dingen opgesomd die niet verstandig zijn om te doen tijdens je zwangerschap. Ze kunnen voor verschillende complicaties zorgen, waardoor je zwangerschap negatief beïnvloed kan worden.

Dat wil je voorkomen toch?

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal, of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over wat verstandig is om wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.

 

Visual