Ongesteld en zwanger: Is dat mogelijk?

Ongesteld zwanger
Visual

Ongesteld en zwanger kan dat? Je kan niet ongesteld en zwanger tegelijkertijd zijn, maar het is wel mogelijk dat je vaginaal bloed verliest tijdens je zwangerschap. Dit kan je verwarren met een menstruatie, maar heeft uiteraard een andere oorzaak. De oorzaken variëren van onschuldige tot ernstige oorzaken. In dit artikel vertellen we je meer over ongesteldheid en zwangerschap.

 

Kan je ongesteld en zwanger zijn?

Je kan niet ongesteld en zwanger tegelijkertijd zijn. Dat is onmogelijk! Wij leggen het aan je uit:

Als je eicel is bevrucht zorgen de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor kan je bevruchte eicel zich innestelen in je baarmoederwand en raak je zwanger. Je kan dan niet meer ongesteld worden. Je kan wel vaginaal bloed verliezen tijdens de zwangerschap. En dit kan je het idee geven dat je zwanger en ongesteld bent.

Ongesteld en zwanger, kan dat?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je bloed verliezen. Vaak is dat onschuldig, maar het kan ook ernstig zijn. Vind je het lastig om te bepalen of het onschuldig of ernstig is? Bel dan altijd met je verloskundigenpraktijk of huisarts. Ook als het bloeden al is gestopt.

 

Verschillende oorzaken bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. De verschillende oorzaken hebben we voor je onder elkaar gezet, zodat je overzichtelijk kunt zien welke oorzaken er mogelijk zijn.

 

Innestelingsbloeding

Wist je dat gemiddeld één op de vijf vrouwen tijdens het eerste trimester vaginaal bloed verliest tijdens de zwangerschap? In het eerste trimester komt dit vaak door innestelingsbloeding.

Tijdens het innestelingsproces kan je bevruchte eicel een bloedvaatje raken. Hierdoor is het mogelijk dat je bloed verliest en lijkt het erop dat je ongesteld en zwanger bent.

De innestelingsbloeding is niet zo extreem als ongesteld zijn en duurt vaak ook korter. En het kan alleen aan het begin van je zwangerschap zijn. Verlies je in een ander trimester bloed? Dan heeft dat een andere oorzaak dan innestelingsbloed.

Door de innesteling van het bevruchte eitje kan je ook buikpijn ervaren. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons blog: buikpijn en zwanger.

 

Gesprongen bloedvaten in de baarmoederhals

Tijdens de zwangerschap liggen de bloedvaten in je baarmoederhals hoger dan wanneer je niet zwanger bent. Ook stroomt er meer bloed door je bloedvaten heen. Daardoor kunnen de bloedvaten sneller beschadigen tijdens een vaginaal onderzoek of tijdens het vrijen met je partner. Door het beschadigen van de bloedvaten kan je vaginaal bloed verliezen.

 

Blaasontsteking, soa of vaginale schimmel

Als je een blaasontsteking hebt, kan het voorkomen dat je bloed in je urine vindt. Maar je kan ook licht bloed verliezen als je een vaginale schimmel of ontsteking hebt zoals een baarmoederslijmvlies ontsteking. Ook kan je bloedverlies ervaren als je een seksueel overdraagbare aandoening als gonorroe of chlamydia bij je draagt.

 

Poliep in de baarmoederhals

Het is mogelijk dat er een poliep in de baarmoederhals aanwezig is. Een poliep is meestal goedaardig en is een woekering van het slijmvlies in de baarmoederhals. Door een poliep kun je lichtjes bloed verliezen wat erop lijkt dat je ongesteld en zwanger bent.

 

Spotting of pseudo-menstruatie

Tijden de zwangerschap maak je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je niet ongesteld wordt tijdens de zwangerschap, omdat er geen eisprong kan ontstaan.

Het kan wel voorkomen dat je het hormoon hCG te weinig aanmaakt. Je kan dan vaginaal bloed verliezen, zonder dat er een eisprong is geweest. Dit proces wordt ook wel spotting of een pseudo-menstruatie genoemd.

Het vaginaal bloedverlies komt overeen met het bloedverlies dat je ervaart als je ongesteld bent. Het vaginaal bloedverlies door een pseudo-menstruatie kan je gehele zwangerschap duren. Daarom kan het zelfs lijken dat je niet zwanger bent.

Gelukkig komt spotting niet veel voor, maar het is wel een mogelijkheid.

 

Ernstige oorzaken

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook een ernstige oorzaak hebben.

Ernstige oorzaken van bloedverlies zijn vaak:

  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Molazwangerschap
  • Problemen met de placenta
  • Miskraam
Ongesteld en zwanger. Dat kan toch helemaal niet?

Conclusie: ongesteld en zwanger

In dit artikel hebben we verschillende oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap uitgelegd. Ook hebben we uitgelegd waarom je niet zwanger en ongesteld tegelijkertijd kan zijn.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in de regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘verloskundigen in Rotterdam’ of neem direct contact met ons op!

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons werkgebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.

Visual