Brandend maagzuur en zwanger: wat kan je er tegen doen?

Brandend maagzuur en zwanger: wat kan je er tegen doen?
Visual

Bruine afscheiding en zwanger, wat is het?

Bruine afscheiding zwanger
Visual

Alles over bruine afscheiding tijdens de zwangerschap

Last van bruine afscheiding en zwanger? Misschien zie je een keer een bruinige of ietwat rode afscheiding . Dit kan voorkomen in de eerste periode van je zwangerschap. Soms als vrouwen rond de 5 tot 6 weken zwanger zijn, verliezen ze wat bruine of rode afscheiding.

Zo’n 30% van de vrouwen heeft hier last van. Dit wil niet zeggen dat je meteen een miskraam krijgt. Is er echter sprake van helderrood bloed met buikpijn dan is de kan aanwezig dat er een miskraam ontstaat. In veel meeste gevallen is bloedverlies echter onschuldig. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken van bruine afscheiding en wat je het beste kunt doen als je hiermee te maken hebt.

 

Oorzaken bruine afscheiding

Bruine afscheiding tijdens de eerste weken van de zwangerschap kan ontstaan door een innestelingsbloeding of een poliep. Er kan ook een andere oorzaak zijn, zoals een infectie in de vagina. Vaak is de oorzaak niet duidelijk aan te wijzen en verdwijnt de bruine afscheiding vanzelf. Bij een innestelingsbloeding nestelt het embryo (de bay in de maak) zich in de baarmoeder. Vanuit de eileider landt het embryo op een plek in de baarmoeder om vervolgens weg te zakken in het baarmoederslijmvlies.

Hierbij kan bij de moeder wat bloed vrijkomen. Het bloed dat je bij een innestelingsbloeding verliest is doorgaans niet veel. Je verliest minder bloed dan bij een menstruatie en hebt slechts 1 tot enkele dagen last van bloedverlies. De innesteling vindt vaak plaats rond de tijd dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Hierbij kan er bloed via de vagina naar buiten komen.

Het kan ook zijn dat de bloedvaten wat poreus zijn en kapot gaan, waardoor er wat bloed vrijkomt. Wanneer er sprake is van een kleine poliep in de baarmoedermond, kan er bijvoorbeeld bij de ontlasting bloed vrijkomen, tijdens de seks of als je bijvoorbeeld moet niezen.Dit komt dan door de verhoogde druk in de onderbuik. Soms kan er sprake zijn van een infectie, maar dit komt niet vaak voor. Wel is het vaak noodzakelijk de infectie te behandelen.

Alles over bruine afscheiding tijdens de zwangerschap

Wat doen als je last hebt van bruine afscheiding?

Wanneer je last hebt van bruine afscheiding, is het altijd aan te raden om even contact op te nemen met de verloskundige of huisarts. Het kan natuurlijk zo zijn dat je je zorgen maakt en je afvraagt of er sprake is van een miskraam. De verloskundige kan je in dat geval geruststellen en instructies geven betreft wat je kunt verwachten of doen.

Wanneer er meteen na de seks of na een toiletbezoek sprake is van bloedverlies, is de kans op een miskraam vrij klein. Echter kan de oorzaak van je bruine afscheiding niet altijd duidelijk zijn. Neem daarom dus contact op met je verloskundige.

 

Bruine afscheiding na 6 weken zwangerschap

Wanneer je voor de 6 weken zwangerschap last hebt van bruine afscheiding, kun je eventueel contact opnemen met je huisarts of afwachten. Een echo doen heeft nog geen zin, omdat dit nog geen zekerheid geeft betreft of de zwangerschap goed gaat. Ook is het hartje dan meestal nog niet te zien.

Vaak wordt er pas na 6 tot 7 weken zwangerschap een echo aangeboden. Door dan een echo te laten doen, kan dit je wellicht wat meer geruststellen. Een miskraam is echter niet te voorkomen. Indien je last hebt van bloedverlies en dit zich doorzet, dan is de kans groter hierop. Zeker als het bloed helderrood is, je last hebt van stolseltjes en buikpijn hebt. Is het bloedverlies echter weinig en stopt het snel, dan is de kans niet groot dat je met een miskraam te maken het gehad. In ieder geval beïnvloed bruine afscheiding de zwangerschap niet.

 

Bruine afscheiding en zwanger, wat moet ik doen?

Conclusie: bruine afscheiding en zwanger

In dit artikel hebben we je uitgelegd wat de bruine afscheiding tijdens je zwangerschap kan zijn, en welke stappen je eventueel moet nemen als je dit hebt.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over zwanger worden en kunnen jou en je kindje ook helpen gedurende je zwangerschap.

Woon je iets verder weg? Dan kunnen we je misschien toch helpen. We kijken graag samen naar de mogelijkheden. Woon je erg ver buiten genoemde regio dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.

Visual