Hoe word je zwanger? De feiten en fabels

Hoe word je zwanger?
Visual

Wil jij meer informatie over hoe je zwanger wordt? Dan is dit artikel voor jou geschikt. We bespreken het zwanger worden tijdens de vruchtbare periode, de fabels en geven tips over hoe je de kans op zwangerschap vergroot.

 

Zwanger worden tijdens de vruchtbare periode

Allereerst is het goed om te bespreken hoe je zwanger wordt. Er zijn een paar dagen in de menstruatiecyclus waarop je meer vruchtbaar bent dan anders. Houd je deze dagen goed bij, is de kans dat je zwanger wordt groter. Het is dus niet zo dat je op elke dag van de maand zwanger kunt raken.

De ovulatie (eisprong) is het meest vruchtbare moment dat je zwanger kunt raken tijdens de menstruatiecyclus. Tijdens de ovulatie springt een van je eicellen van de eierstok naar de eileider. Wordt het eitje binnen 24 uur na de ovulatie bevrucht, dan raak je zwanger. Je kunt zwanger worden vanaf drie tot vijf dagen vóór de ovulatie tot de dag van de ovulatie zelf. Dit komt doordat sperma tot maximaal 5 dagen actief kan blijven en zo kun je dus ook zwanger worden wanneer jullie vrijen voor dat de ovulatie heeft plaatsgevonden. In totaal heb je dus een vruchtbare periode van zes dagen en kun je in deze periode zijn je kansen dus optimaal.

Deze informatie kun je het beste bijhouden door middel van een kalender app. In de regel geldt doorgaans dat wanneer je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, de ovulatie 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie plaatsvindt.

Doordat de menstruatiecyclus uiteraard per vrouw verschilt, zijn er nog andere methodes om te weten wanneer je in een vruchtbare periode zit.

 

De ovulatietest

Probeer jij zwanger te worden? De ovulatietest is de meest accurate manier om jouw vruchtbare periode te bepalen. Een ovulatietest meet het LH-gehalte (een hormoon) in je urine en geeft aan wanneer dit gehalte een hoogtepunt bereikt. Op het moment dat je LH-gehalte piekt, ben je het meest vruchtbaar.

 

Verandering in vaginale afscheiding

Elementen als textuur, kleur en consistentie van je vaginale afscheiding kunnen je meer informatie geven over jouw meest vruchtbare dagen.

 

Hoe word je zwanger; de fabels

Laten we beginnen bij het feit dat je zeker wel zwanger kunt raken als je voor de eerste keer seks hebt en geen voorbehoedsmiddelen gebruikt. Het is een veel genoemde fabel dat dit niet mogelijk is. Er is namelijk altijd een kans dat je zwanger raakt als je onbeschermde seks hebt. Een andere fabel is dat je niet zwanger kunt raken als je ongesteld bent. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ben je vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie. Als je een korte cyclus hebt, is het dus mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie. Je kunt dus erg vroeg tijdens je cyclus vruchtbaar zijn, zelfs wanneer je nog bloedt.

Hoe word je zwanger? Dit zijn de fabels!

Hoe kun je de kans op zwangerschap groter maken?

Vraag jij je af hoe je zwanger wordt? Neem deze tips dan zeker mee.

 

Vitamine D & Foliumzuur

Als je besluit dat je graag zwanger wilt worden is het verstandig om extra op je gezondheid te gaan letten. Dit kun je doen door vitamine D en foliumzuur pillen te gaan slikken. Deze stofjes zitten te weinig in je dagelijkse voeding, terwijl het de bouwstenen zijn van jullie baby. Daarnaast is er een kleinere kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje door een grote voorraad aan vitamine D en foliumzuur in jouw lichaam.

 

Gezonde voeding

Door gezond te eten en te drinken zorg je ervoor dat je lichaam de energie heeft om een gezond kindje te maken. Zo zijn alcohol en roken niet alleen slecht voor de groei en de gezondheid van de baby, maar je wordt er ook moeilijker zwanger door. Rook jij 15 sigaretten per dag? Dan wordt de kans dat jij zwanger raakt al gehalveerd en heb je veel meer kans op een miskraam.

 

Ken je vruchtbare dagen

Zoals hierboven in het artikel is uitgelegd, is het belangrijk dat je weet wat jouw vruchtbare dagen zijn. Beperk je niet enkel tot deze, dit kan zorgen voor extra veel stress. Maar zorg zeker dat je ze wel meepakt.

Deze dingen kun je beter vermijden als je zwanger wilt worden;

• Roken
• Alcohol drinken
• Cafeïne inname ( minderen tot 200 mg per dag)
• Bespreek je medicatie met de huisarts. Misschien kunnen deze de vruchtbaarheid beïnvloeden.

 

Hoe word je zwanger? Dit zijn de feiten!

Conclusie: hoe word je zwanger?

In dit blog hebben we de vraag: hoe word je zwanger beantwoord. Zoals je waarschijnlijk al weet lukt het niet altijd meteen om zwanger te worden. Toch zijn er verschillende manieren waarop je de kans op zwanger worden kan vergroten.

Zo kun je foliumzuur en vitamine D slikken, gezonde voeding eten en je vruchtbare dagen kennen.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal, of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over wat verstandig is om wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.