Zwangerschapssymptomen: Herken jij deze 10 indicaties?

Zwangerschapssymptomen: Herken jij deze 10 indicaties?
Visual

De eerste zwangerschapssymptomen zijn vaak het uitblijven van je menstruatie, last van je onderbuik en regelmatig last van hoofdpijn.

Ook zijn er nog andere symptomen waar je last van kunt krijgen als je zwanger bent. Dit komt omdat de symptomen variëren per vrouw. Niet alle vrouwen ervaren alle symptomen, maar vaak krijgen vrouwen wel van meerdere symptomen last. Daarom hebben we ze alle tien voor je onder elkaar gezet.

 

Dé 10 meest voorkomende zwangerschapssymptomen

Hieronder staan dé tien meest voorkomende zwangerschapssymptomen. We beschrijven ze kort, zodat je na het lezen van dit blog kan bepalen of je een zwangerschapstest wilt doen.

Welke Zwangerschapssymptomen zijn er?

1. Misselijkheid

Hormonen veranderen als je zwanger bent en zorgen er vaak voor dat je misselijkheid kan ervaren. Dit is vaak ook één van de eerste zwangerschapssymptomen die je krijgt.

Misselijkheid start vaak rondom de tijd dat je ongesteld moet worden. Je kan dan overdags of in de avond misselijk worden. Vaak worden vrouwen misselijk in de ochtend. Dit wordt dan ook logischerwijs ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd. Niet alle ochtenden ga je dit ervaren. De misselijkheid ervaar je op sommige dagen wel en op andere dagen weer niet.

De periode dat het misselijke gevoel het meest voorkomt, is vaak in de eerste acht tot tien weken van je zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat jij bijna geen misselijkheid ervaart. Daarom hebben we in dit artikel de tien meest voorkomende symptomen beschreven die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent.

 

2. Veranderende smaak en geur

Gek! Het bakje koffie of thee waar je elke ochtend zoveel van genoot, vind je niet meer lekker. Of dat tussendoortje die je opeens vindt stinken. Dit kunnen de eerste zwangerschapssymptomen zijn.

Door een veranderde smaak of geur kan je ook trek krijgen in eten dat je normaal niet zo lekker vindt. Plotseling wil je graag snoeptomaatjes eten of vind je de geur van tandpasta erg lekker ruiken.

Is je geur of smaak veranderd? Dan kan dit één van de indicaties zijn dat je zwanger bent. Waarom vrouwen dit ervaren is nog steeds niet bekend, maar waarschijnlijk komt het door de hormonen die veranderen of aangemaakt worden..

Vertrouw je het niet of wil je graag met iemand hierover in gesprek? Dan kan je altijd je huisarts of je lokale verloskundigen bellen.

 

3. Gevoelige borsten

Wist je dat je na de innesteling van een bevruchte eicel je borsten gevoeliger kunnen worden? Ze kunnen gespannen aanvoelen of gevoeliger zijn voor aanrakingen.

Gevoelige borsten ontstaan door de zwangerschapshormonen die je lichaam aanmaakt. Door deze hormonen kunnen je borstklieren opzwellen en daardoor voelen je borsten vaak ook wat zwaarder aan.

 

4. Sneller vermoeid dan normaal

Ben je sneller vermoeid dan normaal en ben je het ene moment fit en het andere moment erg moe? Dan kan dit een zwangerschapssymptoom zijn omdat je lichaam tijdens een zwangerschap meer energie verbruikt dan normaal.

Als je zwanger bent, gaat je hart vaak wat sneller kloppen, stijgt je lichaamstemperatuur en daardoor word je sneller moe.

Ervaar je dat je sneller moe bent? Dan kan dit één van de eerste tekenen. Wist je dat de vermoeidheid al na de eerste week van je zwangerschap kan ontstaan? Het is dus verstandig om als je moeheid ervaart rust te nemen.

 

5. Pijn in je onderbuik

Ervaar je pijn in je onderbuik en lijkt deze pijn op gemene steekjes? Dan kan dat een zwangerschapssymptoom zijn. De steken in je onderbuik komen doordat je baarmoeder groter wordt. De banden rekken uit en daardoor ontstaan er steken.

Het uitrekken van je baarmoeder begint vaak al in de eerste week van je zwangerschap. Net na de innesteling van de bevruchte eicel.

Zwangerschapssymptomen: welke zijn er?

6. Regelmatig last van hoofdpijn

De eerste tekenen van zwangerschap komen in verschillende vormen: last van je onderbuik, veranderende smaak en geur, maar hoofdpijn is ook een symptoom waar veel vrouwen last van krijgen gedurende hun zwangerschap.

Ben je gevoelig voor hoofdpijn? Dan kan het voorkomen dat je hier nog meer last van krijgt gedurende je zwangerschap. Dit komt door de hormonen die je lichaam aanmaakt als je zwanger bent.

 

7. Je houdt meer vocht vast en krijgt last van een opgeblazen gevoel

Zit je broek minder lekker en heb je een beetje een opgezet gevoel? Dan kunnen dit zwangerschapssymptomen zijn. Door de hormonen in je lichaam kun je een opgeblazen gevoel krijgen.

Het opgeblazen gevoel komt vaak doordat je lichaam meer vocht vasthoudt. Ook kunnen je darmen trager gaan werken als je zwanger bent.

Heb je niks verkeerds gegeten of moet je nog een tijd niet ongesteld worden, dan kan een opgeblazen gevoel ook een symptoom zijn dat je zwanger bent.

 

8. Vaker naar het toilet

Door het groeien van je baarmoeder kan je baarmoeder tegen je blaas drukken. Je moet dan wat vaker naar het toilet om te plassen. Moet je vaker naar het toilet dan normaal? Dit kan dan een indicatie zijn dat je zwanger bent.

Het vaker moeten plassen kan komen doordat je nieren meer bloed krijgen als je zwanger bent. Hierdoor produceer je meer urine en moet je dus vaker naar de wc.

 

9. Emotioneler dan normaal

Ben je emotioneler dan normaal? Dan kan dit een zwangerschapssymptoom zijn. Vrouwen worden in het begin van hun zwangerschap vaak wat emotioneel dan normaal. Je kan daardoor sneller huilen of geïtereerd raken.

De hormonen in je lichaam zorgen ervoor dat deze stemmingswisselingen ontstaan. De eerder genoemde stemmingswisselingen komen ook gedurende je zwangerschap regelmatig voor. Een voorraad tissues en een bokszak kunnen dus geen kwaad ;-).

 

10. Duizeligheid

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je vaker duizeliger bent dan normaal. Vaak aan het begin van je zwangerschap kan een licht gevoel in je hoofd en hoofdpijn voorkomen.

Het hormoon progesteron kan voor duizeligheid zorgen. Dit hormoon maak je lichaam tijdens de zwangerschap nog meer aan.

Het hormoon progesteron beschermt de baarmoeder, de baarmoederwand en zorgt voor meer spanning in je bloedvaten. Dat laatste zorgt ervoor dat er minder bloed naar je hersenen gaat en daardoor kan je duizeligheid ervaren gedurende de zwangerschap.

Zwangerschapssymptomen

Conclusie: zwangerschapssymptomen

In dit artikel heb je over dé tien meest voorkomende zwangerschapssymptomen gelezen. Om er zeker van te zijn dat je zwanger bent, kan je een zwangerschapstest uitvoeren.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over zwanger worden en kunnen jou en je kindje ook helpen gedurende je zwangerschap.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. We raden dan aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.

Visual