Dit moet je weten over sporten tijdens de zwangerschap

Sporten en zwanger
Visual

Sporten en zwanger

Dat sporten gezond is, weten we allemaal. Maar hoe zit het eigenlijk met sporten tijdens de zwangerschap? Mag dat? Je mag natuurlijk gewoon sporten, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Wat wel en niet mag, hebben we uitgebreid beschreven in dit artikel.

 

Sporten en zwanger: hoe zit het nou precies?

Alle sporten die je voor je zwangerschap hebt gedaan, kun je vaak nog steeds blijven beoefenen. Sporten die je voor je zwangerschap niet deed, kun je beter niet doen, omdat je geen ervaring met deze sport hebt en kans op blessures daardoor groter zijn. Je weet natuurlijk ook niet hoe de zwangere ‘jij’ daarop gaat reageren.

Natuurlijk is het ook belangrijk om het intensiteitsniveau te monitoren. Als iets niet fijn aanvoelt, kan je die beweging beter niet meer uitvoeren. Luister dus goed naar je lichaam!

Wandelen, zwemmen en fietsen zijn vaak wel fijn om tijdens je zwangerschap te (blijven) doen. Het is goed voor je energielevel en voor je gezondheid.

Toch willen we je kort twaalf tips geven, zodat je weet wat wel en niet kan. Daarna duiker we dieper in de do’s en dont’s van verschillende sporten en bewegingspatronen.

Sporten en zwanger

12 tips over sporten gedurende je zwangerschap

We hebben het al kort gehad over sporten tijdens je zwangerschap en dat er haken en ogen aanzitten. De twaalf tips die we nu met je gaan delen, geven je verschillende inzichten van wat je wel en niet kunt, doen als je wilt sporten tijdens je zwangerschap.

  1. Train je graag met gewichten? Gebruik dan een lichter gewicht dan normaal.
  2. Houd je lichaamstemperatuur in de gaten. Die mag niet te hoog worden.
  3. Het is vaak niet verstandig om je rechte buikspieren te trainen als je zwanger bent. De schuine kun je vaak wel blijven trainen.
  4. Houd je hartslag en ademhaling in de gaten. Gebruik als leidraad dat je nog normaal moet kunnen praten als je sport.
  5. Eet wat voordat je gaat trainen. Dit geeft je energie en zorgt ervoor dat je je minder snel flauw voelt tijdens het sporten.
  6. Doe geen sporten die erg intensief zijn zoals sprinten en mountainbiken.
  7. Doe geen bewegingen waar je veel moet draaien. Je lichaam is gevoeliger dan normaal en daardoor heb je meer kans op blessures.
  8. Het is niet verstandig om langere tijd op je rug te liggen. Dit vermindert de bloedtoevoer.
  9. Drink genoeg water voor, tijdens en na het sporten.
  10. Gebruik een goede sportbeha voor ondersteuning van je borsten. Ze zijn waarschijnlijk wat groter geworden en daardoor kunnen ze wel wat extra steun krijgen.
  11. Je kan blijven sporten gedurende heel je zwangerschap, maar het is wel belangrijk dat je steeds iets minder intensief gaat trainen.
  12. Heb je tijdens of bij een vorige zwangerschap complicaties gehad? Dan is het verstandig om eerst te overleggen met een verloskundige als je wilt (blijven) sporten.

 

Kan je blijven sporten als je zwanger bent?

Ja, zoals je hebt kunnen lezen in de tips hierboven kun je vaak blijven sporten als je zwanger bent. Maar het kan niet meer zo intensief als eerst en het is ook verstandig om het intensiteitsniveau gedurende je zwangerschap te verlagen.

Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Ben je een dag moe, misselijk of een andere reden waardoor het verstandig is om niet te sporten? Sport dan niet. Luister naar je lichaam!

Sporten tijdens de zwangerschap

Welke sporten kan je blijven doen als je zwanger bent?

Natuurlijk zijn er sporten die beter zijn dan andere sporten tijdens je zwangerschap. Zo is het verstandig om niet te sparren als je een baby in je buik hebt. Contact sporten als boksen, voetbal en rugby niet doen dus!

Maar er zijn genoeg sporten die je wel kunt blijven doen als je zwanger bent. Deze sporten gaan we nu kort aan je benoemen en leggen we graag wat meer over uit.

 

Sport 1: wandelen

Sommige mensen noemen wandelen geen sporten, maar het is één van de belangrijkste bewegingen die je kunt doen. Het is gezond en goed voor je conditie. Uiteraard is het ook goed voor je mentale staat. Zo kan je even in stilte nadenken over de toekomst of luisteren naar een podcast over mindset, mama worden of over een ander onderwerp dat je interesse heeft. Gewoon lekker van tijd voor jezelf.

 

Sport 2: fietsen

Fietsen is ook een goede manier om actief te blijven tijdens je zwangerschap. Vooral als je last van je voeten krijgt tijdens het wandelen kan fietsen een goede uitkomst zijn om toch te blijven bewegen. Maar luister wel altijd goed naar je lichaam en doe het niet te intensief.

 

Sport 3: zwemmen

Zwemmen is heerlijk als je zwanger bent. Je voelt je namelijk wat lichter in het water, waardoor bewegen fijn aanvoelt. Ook is de belasting op je gewrichten minder dan bij sporten als wandelen en fietsen. Het is ook een goede manier om aan je uithoudingsvermogen te werken als je zwanger bent.

Natuurlijk zijn er ook nog andere sporten of bewegingspatronen die je kunt blijven uitvoeren als je zwanger bent. Onthoud wel goed dat je altijd naar je lichaam luistert en niet te intensief traint.

 

sporten en zwager tips

Conclusie: sporten tijdens de zwangerschap

In dit artikel hebben we je twaalf tips gegeven over sporten tijdens je zwangerschap. Ook hebben we verschillende sporten met je gedeeld die je kunt blijven doen als je zwanger bent, maar het is wel belangrijk dat je niet te zwaar of te intensief traint. Luister naar je lichaam en geniet van de sporten die je kunt blijven doen.

Friendly reminder: Krijg je van sommige bewegingen of sporten last van spieren of gewrichten? Doe deze dan niet meer. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met een personal trainer aan de slag te gaan die gespecialiseerd is in coaching voor zwangere vrouwen. Natuurlijk kun je ook geadviseerd worden door je verloskundige.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigenpraktijk in Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over sporten tijdens de zwangerschap en kunnen jou en je partner ook tips geven om zwanger te worden.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.

 

Visual