Buikpijn en zwanger: Onschuldige of serieuze oorzaak?

Buikpijn zwanger
Visual

Buikpijn en zwanger. Bijna iedere vrouw krijgt last van buikpijn tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen krijgen alleen buikkramp, maar andere vrouwen krijgen echt buikpijn tijdens de zwangerschap.

Vaak is buikpijn onschuldig, maar in sommige gevallen is dat het niet. In dit artikel behandelen we meerdere onschuldige en serieuze oorzaken. Na het lezen van dit artikel weet je welke oorzaken buikpijn tijdens de zwangerschap veroorzaken.

 

Buikpijn en zwanger
Buikpijn tijdens je zwangerschap kan je erg ongerust maken. Dat is natuurlijk niet vreemd als je je bedenkt dat er een kindje in je buik groeit. We begrijpen dat je graag wilt achterhalen wat de oorzaak van je buikpijn is. Ook om te controleren of het onschuldig is of dat het een serieuze oorzaak heeft.

Buikpijn en zwanger

Onschuldige oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap

De meeste buikpijnklachten tijdens de zwangerschap zijn onschuldig. Natuurlijk is het gevoel niet fijn, maar vaak zijn de klachten mild en duren ze niet lang. Je kan dan vaak gewoon naar je werk, de was doen of naar de sportschool. Maar als je even wilt relaxen, begrijpen we dat ook ;-).

De volgende oorzaken zijn onschuldig als je buikpijn tijdens je zwangerschap ervaart:

 

Innesteling

Ervaar je in de eerste weken van je zwangerschap buikkrampen en komen de pijnklachten voornamelijk uit je onderbuik? Dan komt dit waarschijnlijk door de innesteling van het bevruchte eicel in je baarmoederwand.

 

Groeiende baarmoeder

Wist je dat je baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit? Door de groei, kan je buikpijn krijgen. Dit omdat de organen rondom je baarmoeder plek vrij moeten, maken voor je kindje.

Door het drukken van de baarmoeder tegen de organen kan je buikpijn krijgen. Het is dus niet gek dat je buikpijn tijdens je zwangerschap ervaart.

 

Bandenpijn

In het tweede trimester krijgen bijna alle zwangere vrouwen last van bandenpijn. Je krijgt dan een zeurende pijn in je liesstreek. De pijn straalt vaak door naar je onderbuik, onderrug en rondom je schaambot.

Het is een vervelend en stekend gevoel dat vaak wat langere tijd aanhoudt. Deze pijn kan je krijgen door plotselinge bewegingen of door het veranderen van je houding.

 

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomende zwangerschapssymptoom. Door de hormonen die je lichaam (extra) aanmaakt tijdens je zwangerschap kan je spijsvertering veranderen. Daardoor is het mogelijk dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel, winderigheid en obstipatie. Deze kwaaltjes zijn dan ook de redenen dat je last van buikpijn kan krijgen tijdens je zwangerschap.

Zo zijn er nog meer symptomen die voorkomen tijdens de zwangerschap zoals brandend maagzuur, hoofdpijn en rugpijn.

 

Harde buik

In het tweede trimester kan je ook last krijgen van een harde buik. Je herkent deze buikpijn aan een gespannen gevoel in je buik. Vrouwen ervaren de pijn vaak als kramp. Gelukkig duurt een harde buik gemiddeld maar dertig tot zestig seconden. Een harde buik hoort niet echt pijn te doen als bandenpijn, maar het wordt wel als vervelend ervaren.

Buikpijn en zwanger, wat nu?

Serieuze oorzaken buikpijn en zwanger

Helaas kan buikpijn ook een serieuze oorzaak hebben. De pijn is dan heftiger en komt vaak voor in combinatie met andere klachten.

Denk je dat je buikpijn wordt veroorzaakt door serieuze buikpijn? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundigenpraktijk.

 

Blaasontsteking

Wist je dat je tijdens de zwangerschap gevoeliger bent voor een blaasontsteking? Vaak gaat een blaasontsteking gepaard met pijn in je onderbuik. Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Dan moet je snel behandeld worden met antibiotica. Wacht niet te lang, want een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. Hierdoor kan een vroeggeboorte ontstaan.

Hoe herken je een blaasontsteking? Een blaasontsteking herken je aan de volgende vier symptomen:

 • Branderig gevoel tijdens het plassen
 • Vaak (kleine beetjes) plassen
 • Koorts of een verhoging
 • Bloed in je urine of troebele urine

 

Zwangerschapsvergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging is een ernstige aandoening tijdens de zwangerschap wat naast pijn in je onderbuik ook kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Naast buikpijn kan je een zwangerschapsvergiftiging herkennen aan de volgende symptomen:

 • Hoge bloeddruk
 • Misselijkheid
 • Dubbelzien, wazig zien of sterretjes zien
 • Tintelingen in je handen
 • Eiwit in je urine
 • Lange periodes hoofdpijn
 • Grieperig of ziek voelen
 • Vocht vasthouden in je gezicht, handen en enkels

 

Miskraam

Veel vrouwen denken aan een miskraam als ze in het eerste trimester buikpijn ervaren. Bij een miskraam is bloedverlies uit de vagina vaak het eerste symptoom. Daarna ervaar je vaak pas buikpijn. Dit kan een paar uur tot een paar dagen duren na het bloedverlies.

 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan naast buikpijn ook symptomen als vaginale bloedingen, flauwvallen en misselijkheid veroorzaken. Deze symptomen komen vaak voor tussen de zes en tien weken na de innesteling van het bevruchte eicel.

Een onbehandelde buitenbaarmoederlijke zwangerschap is gevaarlijk. Als je lichaam het niet vanzelf afstoot, moet je naar de gynaecoloog. Een gynaecoloog kan je medicijnen voorschrijven of een operatie uitvoeren.

 

Loslatende placenta

Last van heftige en langdurige hoofdpijn? Dan kan het zijn dat je placenta loslaat. Hierdoor verkrampt je baarmoeder, waardoor je een harde buik krijgt. Vaak gaat het verkrampen van je baarmoeder samen met vaginaal bloedverlies, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Het is een gevaarlijke situatie. Merk je de eerder genoemde symptomen? Neem dan snel contact op met je huisarts of verloskundige.

Buikpijn en zwanger tips

Conclusie: Buikpijn en zwanger

In dit artikel hebben we verschillende onschuldige en serieuze oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap uitgelegd.

Let op: denk je dat je buikpijn een ernstige oorzaak heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een professional zoals je huisarts of verloskundige.

Wil je graag geadviseerd worden over buikpijn tijdens je zwangerschap door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over het gebruiken van medicijnen en kunnen jou en je kindje ook gedurende je zwangerschap ondersteunen.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons werkgebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.