Diarree en zwanger: wat nu?

Visual

Alles over diarree tijdens de zwangerschap

Diarree en zwanger? Diarree tijdens de zwangerschap is iets dat veel voorkomt. Dit kan best vervelend zijn, omdat je ook te maken kunt hebben met vervelende buikkrampen. Maar wat zijn de precieze oorzaken van diarree? In welke gevallen is diarree niet goed en hoe kun je er het beste mee omgaan? Diarree is in de meeste gevallen vrij onschuldig. In dit artikel vertellen wij je alles over diarree tijdens de zwangerschap. Lees hieronder verder voor meer informatie.

 

Oorzaken diarree

Verreweg de meeste kwalen waar je tijdens de zwangerschap mee te maken kunt krijgen, worden door zwangerschapshormonen veroorzaakt. Echter is dit met diarree niet zo. Diarree ontstaat door een ontsteking in het slijmvlies van de darmwand. Dit zorgt ervoor dat je darmwand niet voldoende vocht uit voeding opneemt, wat zorgt voor dunne ontlasting. Doorgaans komt dit door een virus of bacterie.

Echter kan diarree ook door voedselvergiftiging komen, ofwel bacteriën en virussen die op het voedsel zitten dat je hebt geconsumeerd. Binnen 24 uur krijg je dan last van diarree, waarbij je ook kunt overgeven. Diarree kan tijdens de zwangerschap ook ontstaan door de druk op de darmen, vanwege de groei van de baarmoeder en je baby. De kans dat je diarree krijgt door een virus of bacterie een stuk groter.

 

Diarree aan het einde van je zwangerschap? Lees dit

Als je diarree hebt, dan heeft dit vaak niets met je zwangerschap te maken. Echter kan het ook zo zijn dat je last krijgt van diarree tegen het einde van je zwangerschap. In dat geval kan er wel eens iets anders aan de hand zijn. De druk op je darmen is dan namelijk het grootst. Wanneer er diarree ontstaat en je je niet ziek voelt en meer dan 37 weken zwanger bent, kan het ook zo zijn dat je bevalling begint. Let dan ook op dit als voorteken. Het zou maar zo kunnen dat je spoedig jouw kleintje in je armen houdt. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent en alle spullen voorhanden hebt, zodat je deze meteen kunt meenemen naar het ziekenhuis.

 

Acute of chronische diarree

Wanneer je diarree hebt en zwanger bent, kan dit acute diarree zijn of chronische diarree. Bij acute diarree ben je hier doorgaans binnen 2 weken vanaf. Heb je chronische diarree, dan kan de diarree langer dan 2 weken aanhouden. Acute diarree is doorgaans binnen enkele dagen over.

Het kan het ook zijn dat je te maken hebt met de Listeria bacterie. Deze bacterie kan in kaas zitten. Daarom wordt afgeraden om kaas gemaakt van rauwe melk te eten tijdens de zwangerschap. Wel is het goed om te weten dat deze bacterie nauwelijks voorkomt, waardoor je je hier geen grote zorgen om hoeft te maken.

 

Voorkom uitdroging

Wanneer je erge last hebt van diarree of als dit te lang duurt, dan kan dit ervoor zorgen dat je uitgedroogd raakt. Daarom is het belangrijk om minstens 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken. Wanneer je merkt dat je ziek wordt, hoofdpijn krijgt, last hebt van een donkere plas of je duizelig of suf voelt, kunnen dit tekenen van uitdroging zijn.

In dat geval is het zeker aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Je zal dan extra vocht moeten worden toegediend. Gelukkig heeft dit geen directe gevolgen voor je baby en zit je kleintje nog steeds veilig in je buik. Twijfel je toch, neem dan altijd even contact op met je huisarts of verloskundige.

Heb je verdere vragen over diarree tijdens de zwangerschap? Stel ze dan gerust aan de verloskundige. Zij vertelt je graag meer.

 

Conclusie: diarree en zwanger

In dit artikel hebben we je uitgelegd dat diarree tijdens je zwangerschap vaak komt door vochttekort of als je iets verkeerds heb gegeten. Last van diarree tijdens je zwangerschap? Dan kan je altijd contact opnemen met je verloskundige.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over zwanger worden en kunnen jou en je kindje ook helpen gedurende je zwangerschap.

Woon je iets verder weg? Dan kunnen we je misschien toch helpen. We kijken graag samen naar de mogelijkheden. Woon je erg ver buiten genoemde regio dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.