Hoe lang ben ik zwanger? Ontdek het hier

Visual

Zo lang ben je dus zwanger

Hoe lang ben ik zwanger? Misschien is dat een vraag waar je mee rondloopt nu je net zwanger bent. Je kijkt er vast en zeker naar uit om je kleintje te ontmoeten en bent benieuwd wanneer dit precies zal zijn. Waarschijnlijk denk je dat je 9 maanden of 40 weken zwanger bent, maar in werkelijkheid ben je 38 weken zwanger. Ben je benieuwd hoe dit precies zit, hoe je uitgerekende datum berekend wordt en of je ook echt op je uitgerekende datum bevalt? Lees dan snel verder voor meer informatie!

 

Waarom ben ik 38 weken zwanger in plaats van 40?

Dat je 38 weken zwanger bent in plaats van 40 weken komt doordat ruim 20 jaar geleden verloskundigen niet altijd standaard een echo maakten. Vroeger werd de uitgerekende datum vastgesteld door 280 dagen (ofwel 40 weken) bij de eerste dag van je menstruatie op te tellen.

 

Oorzaak 38 weken durende zwangerschap

In de eerste twee weken van de 40 weken ben je nog niet zwanger. Hoe dit precies zit? Gedurende de eerste 2 weken is je lichaam nog druk met de eisprong in de eerste week. Het eitje wordt in de tweede week bevrucht. De eisprong vindt bij een regelmatige cyclus van 28 dagen rond dag 14 plaats. We tellen dan vanaf de eerste dag nadat je niet meer ongesteld bent.

Veel vrouwen weten niet precies wanneer ze ovuleren (eisprong), maar wel wanneer de eerste dag van hun menstruatie zou zijn. Daarom wordt er vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie geteld, om een zo duidelijk mogelijk beeld te geven. Omdat de echte bevruchting pas twee weken na de eerste dag plaatsvindt, ben je in plaats van 40 weken dus 38 weken zwanger.

Hoe lang ben ik zwanger. Eigenlijk ben je 38 weken zwanger als je de 40 weken hebt bereikt Leuk feitje toch!

 

Hoe wordt de uitgerekende datum berekend?

Je weet nooit precies wanneer het moment van bevruchting geweest is, waardoor er uit wordt gegaan van de eerste dag van je menstruatie voor een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de geboortedag van je baby. Vervolgens duurt het 38 weken tot de vrucht volgroeid is tot een voldragen kindje.

Wanneer je wilt weten wanneer je baby geboren wordt, pak je de eerste dag van de menstruatie en tel je hier 40 weken bij op. De datum van ovulatie is afhankelijk van hoe lang je cyclus is. Als je cyclus langer is, dan zal de bevalling later zijn dan wanneer je een korte cyclus hebt. Elke dag dat jouw cyclus langer duurt dan 28 dagen, verlengt dit de uitgerekende datum met een dag. Dit geldt ook als je een kortere cyclus hebt. Hierbij wordt iedere keer dat je cyclus korter dan 28 dagen is de uitgerekende datum verkort met een dag. De verloskundige zal dmv de termijnecho de exacte uitrekendatum vaststellen ond de 11e week.

 

Beval je wel of niet op de datum dat je uitgerekend bent?

Misschien vraag je je af of je wel of niet op de uitgerekende datum bevalt. Om precies te zijn bevalt slechts 4 tot 5% van de vrouwen op de uitgerekende datum. Een baby kan het beste geboren worden tussen de 37 en 42 weken. Wat vaak voorkomt, is dat vrouwen die van hun eerste kind bevallen dit in de week na de uitgerekende datum doen.

 

Hoe lang ben ik zwanger en waarom is het goed om je uitgerekende datum te weten?

Hoewel de meeste vrouwen dus niet op de uitgerekende datum bevallen, is het toch erg goed om de uitgerekende datum te weten. Zo weet je voor jezelf wanneer je je baby ongeveer in je armen kunt houden. De uitgerekende datum is ook voor de gynaecoloog of verloskundige zeer belangrijk. Zo hebben zij goed zicht op hoe je kindje zich ontwikkelt ,wanneer is het te vroeg en wanneer juist te laat voor de baby om geboren te worden.
Je werkgever zal ook de uitgerekende datum willen weten ivm je verlof.

Weet jij al wanneer je jouw kleintje mag verwachten?

 

Conclusie: hoe lang ben ik zwanger?

In dit artikel hebben de vraag “hoe lang ben ik zwanger?” beantwoord. We hebben je uitgelegd hoe het wordt berekend. Om de exacte datum te weten, moet deze natuurlijk worden berekend door een verloskundige.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over zwanger worden en kunnen jou en je kindje ook helpen gedurende je zwangerschap.

Woon je iets verder weg? Dan kunnen we je misschien toch helpen. We kijken graag samen naar de mogelijkheden. Woon je erg ver buiten genoemde regio dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.