Hoe weet je of je zwanger bent?
Je hebt al dagen pijnlijke borsten, bent misselijk of overtijd en vraagt jezelf af hoe je weet je of je zwanger bent. Als jij last hebt van verschillende zwangerschapssymptomen, lijkt de kans groot dat je zwanger bent. In dit artikel lees je hier meer over.
Verschillende zwangerschapssymptomen
Hoe weet je of je zwanger bent? Als je zeker wil weten of je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen om dit voor de zekerheid te controleren. Toch zijn er enkele verschijnselen waardoor je zonder test zelf kunt merken of je zwanger bent. Het grootste symptoom is overtijd zijn, aangezien de andere verschijnselen ook naar andere oorzaken kunnen leiden. Verder kun je letten op de volgende vaak voorkomende zwangerschapssymptomen:
Pijnlijke borsten
Tijdens de zwangerschap zullen je borsten veranderen. Zo worden ze vaak wat groter, maar ook gevoeliger en opgezwollen en kunnen je tepels donkerder worden van kleur. Niets om je zorgen over te maken, dit kan al na twee weken na de bevruchting (conceptie) gebeuren. Het is wel belangrijk dat je jouw gevoelige borsten niet verwart met de menstruatie die er binnenkort aan zou kunnen komen.
Zwangerschapsmisselijkheid
Ochtendmisselijkheid in de zwangerschap begint meestal na 2 tot 8 weken na de uitgebleven menstruatie. Hoewel ze dit kwaaltje ochtendmisselijkheid noemen, kan deze misselijkheid de gehele dag aanhouden. Als de misselijkheid meerdere dagen blijft terugkomen, is het goed om een test te doen. Als de test negatief is niet is, kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat je iets verkeerds gegeten hebt.
Vermoeidheid
Doordat er tijdens je zwangerschap veel verandert, ervaren veel vrouwen vermoeidheid tijdens hun zwangerschap. Als je dit ervaart kun je het gemakkelijk onderscheiden van normaal ‘moe zijn’. Als je tijdens zwangerschap vermoeidheid ervaart wil je namelijk alleen maar slapen. Dan voelt elke dagelijkse klus als een berg die je moet beklimmen.
Naast deze grootste zwangerschapssymptomen, zijn er nog enkele welke niet bij iedereen duidelijk naar voren komen. Bijvoorbeeld;
- Meer vaginale afscheiding.
- Opgeblazen gevoel.
- Buikkrampen en vaginaal bloedverlies.
- Vaak moeten plassen.
Zwanger zijn met de pil
“Maar ik slik de pil” zeggen veel vrouwen verbaasd als ze onverwachts zwanger zijn geworden. Hoewel de pil het meest gekozen anticonceptiemiddel is in Nederland, is deze tot 99% betrouwbaar en geeft deze dus nooit 100% garantie. Als je direct begint met het slikken van de pil op de eerste dag van je menstruatie dan ben je direct beschermd. Begin je op een andere dag, dan ben je niet direct beschermd.
De pil is daarnaast minder betrouwbaar als je hem te laat inneemt, niet op hetzelfde tijdstip inneemt, te laat met de volgende pilstrip begint of als je binnen drie uur na het innemen van de pil moet overgeven.
Schijnzwanger
Ervaar je meerdere zwangerschapsverschijnselen en ben je uiteindelijk na het doen van meerdere betrouwbare tests niet zwanger? Dan ervaar je mogelijk een schijnzwangerschap. Dit is voor veel vrouwen vaak heel moeilijk om te accepteren, en kan dan ook met psychische klachten eindigen. De oorzaak van schijnzwangerschap is niet bekend.
Een positieve zwangerschapstest
Maar hoe weet je of je echt zwanger bent? Ervaar je meerdere zwangerschapsverschijnselen en is de zwangerschapstest positief? Dan weet je zeker dat je zwanger bent. Het is dan belangrijk dat je op zoek gaat naar een verloskundige praktijk die bij jou in de buurt waar jij je fijn bij voelt. Jouw verloskundige vertelt je dan precies wat de volgende stappen zijn en helpt je er geheel door heen.
Toch ongesteld na zwangerschapstest
Als je al vroeg een zwangerschapstest hebt gedaan (voordat de menstruatie zou moeten beginnen) en je bent toch gaan bloeden dan kan dat een vroegtijdige miskraam zijn. Dit betekent dat jouw zwangerschap eindigt twee weken na de bevruchting. In zo’n 60% van de bevruchtingen vindt er een vroegtijdige miskraam plaats, vaak weten vrouwen die geen zwangerschapstest doen niet eens dat er een miskraam heeft plaatsgevonden doordat ze dit als menstruatie zien.
Conclusie: hoe weet je of je zwanger bent?
In dit artikel hebben we de vraag hoe weet je of je zwanger bent beantwoord. We hopen dat je vraag beantwoord is en dat je weet welke vervolgstappen je kunt gaan maken.
Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal, of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen Rotterdam of neem direct contact met ons op!
Wij kunnen je adviseren over wat verstandig is om wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.
Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.