Heb je last van rugpijn tijdens de zwangerschap?
Waar veel vrouwen denken dat de extra kilo’s de schuld zijn van hevige rugpijn tijdens de zwangerschap, zijn het toch vaak echt de hormonen die de grote boosdoener zijn. In dit artikel vertellen wij jou alles over rugpijn tijdens de zwangerschap en we geven nog wat tips om dit vervelende kwaaltje te voorkomen.
Oorzaken van rugpijn tijdens de zwangerschap
Rugpijn bij zwangerschap komt erg vaak voor, meer dan 50% van de zwangere vrouwen krijgt last van bekkeninstabiliteit en rugklachten. De steeds groter en zwaarder wordende buik zorgt voor extra belasting voor het gehele lichaam, terwijl de houding van veel zwangere vrouwen de rug- en bekkenspieren extra opspannen.
Doordat de onderrug steeds holler wordt, komt er extra druk op het lichaam te staan wat pijnscheuten kan veroorzaken. Vaak is er ook sprake van verzwakte ligamenten (banden). Ligamenten houden gewrichten samen, maar tijdens de zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de ligamenten verslappen. Het bekken kan hierdoor uitzetten en krijgt speling. Dit is nodig om de baby tijdens de bevalling het bekken te laten passeren. Een ‘onvast’ bekken geeft de baby meer plaats en versoepelt de bevalling, maar kan dus zorgen voor een vervelend gevoel.
Wanneer loop je risico op rugpijn?
Je kunt al vanaf de eerste week van de zwangerschap last krijgen van rugpijn. Doordat je lichaam steeds flexibeler wordt zodat er straks ruimte is voor de baby, komen je rug en bekken op spanning te staan. Dit kan zorgen voor een vervelende pijn. Als je bij het tweede en derde trimester bent aangekomen is de kans op rugpijn nog groter indien je niet de juiste houding aanneemt.
Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
Heb je last van rugpijn tijdens je zwangerschap? Dan kan dit ook liggen aan je bekkeninstabiliteit. De medische term hiervan is symfysiolyse. Dit betekent letterlijk een verweking (lyse) van de verbinding (symfyse) tussen de 2 schaambeenderen. Deze verbinding wordt onder andere gevormd door gewrichtsbanden. Om de bevalling soepel te laten verlopen, worden deze rekbaarder. De hormonen van een zwangere vrouw veroorzaken deze verweking en naarmate de bevalling nadert, stijgt dit fenomeen.
Bekkenpijn is het gevolg hiervan en het veroorzaakt een instabiel bekken. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt het bekken dus instabieler en nemen de klachten steeds meer toe. De pijnklachten zijn in het algemeen draaglijk, maar kunnen soms ernstige functiebeperkingen veroorzaken. Indien je er te veel last van hebt, dus goed om even een bezoekje aan de huisarts te brengen.
Wanneer met rugpijn naar de huisarts?
Houdt de rugpijn tijdens de zwangerschap aan en wordt het met de dag erger? Ga dan zeker even langs bij jouw huisarts. Hij zal aan de hand van je klachten snel vast kunnen stellen of de pijn vanuit jouw rug of bekken komt en kan hierbij wat tips meegeven.
Tips voor rugpijn bij zwangerschap te voorkomen
- Sta wat vaker netjes rechtop. Door je navel iets in te trekken en je bilspieren aan te spannen geef je jouw lichaam extra steun. Probeer daarnaast ook niet te lang te blijven staan. Heb je een beroep waar je veel voor moet staan? Neem dan tussendoor een lange pauze en leg je voeten omhoog.
- Vermijd schoenen met een hoge hak en kies voor goede stevige schoenen. Kan jij niet zonder? Probeer het dan bij hakken tot maximaal 4 cm te houden.
- Til altijd vanuit je knieën en over strek jezelf niet terwijl je iets hoog boven je hoofd probeert te pakken.
- Probeer de zware weekboodschappen samen met iemand te doen zodat je niet met zware boodschappentassen aan het sjouwen bent. Als het niet anders kan, verdeel dan de boodschappen over twee tassen zodat je in evenwicht loopt.
Zwangerschapscursus
Als je al snel last hebt van rugklachten, is een zwangerschapscursus een verstandige keuze. Hier zal je veel adviezen krijgen over je houding en beweging. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsgym en zwangerschapsyoga. Deze zijn in iedere stad wel te vinden. Ook bij een fysiotherapeut zou je terecht kunnen met rug- en/of bekkenklachten.
Het is ook aan te raden om specifieke oefeningen thuis te doen als je last hebt van rugpijn tijdens de zwangerschap. Dit zijn vaak hele simpele oefeningen die je twee of drie keer per dag kunt doen, weinig tijd innemen en een stuk van de rug klachten zullen verminderen.
Conclusie: rugpijn tijdens de zwangerschap
Ervaar je rugpijn tijdens je zwangerschap? Dan kan dit door verschillende redenen ontstaan als bekkeninstabiliteit of doordat je rug holler is geworden.
Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal, of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!
Wij kunnen je adviseren over wat verstandig is om wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.
Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.