Rusteloze benen en zwanger: zo komen je benen tot rust

Visual

Rusteloze benen en zwanger? Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt last van rusteloze benen tijdens de zwangerschap. Hierbij wil je je benen continu bewegen. Vooral ‘s avonds kunnen je benen rusteloos zijn. En dat is zeker niet prettig als je wilt slapen. Je mag ook geen medicatie innemen tegen rusteloze benen, maar hoe kom je hier dan vanaf? In dit artikel vertellen wij je wat de oorzaak van rusteloze benen is en geven we je tips om hier vanaf te komen.

 

Oorzaak rusteloze benen

Het is niet geheel duidelijk hoe rusteloze benen bij zwangere vrouwen ontstaan. Er wordt vaak gedacht aan een gebrek aan ijzer of een laag gehalte aan vitamine B12 . Wat wel bekend is, is dat een slechte doorbloeding van de benen zorgt voor rusteloze benen. Dit wordt erger als je slecht slaapt. Rusteloze benen zorgen er ook weer voor dat je slecht zal slapen, dus dit is een soort vervelende cirkel waar lastig uit te komen is. Je kunt rusteloze benen voorkomen door een goed slaapritme aan te houden en in een voor jou prettige omgeving te slapen. Zit niet nog op de telefoon of tablet voor je gaat slapen en leg deze ook niet op je nachtkastje. Zorg er ook voor dat je voor je gaat slapen geen tv meer kijkt. Je zal zo namelijk langer wakker blijven. Wat je nog meer kunt doen tegen rusteloze benen? Dat lees je hieronder.

 

Drink geen cafeïne

Vermijd cafeïne zoveel mogelijk en drink geen koffie, cola of thee met theïne. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer energie krijgt, wat een negatief effect kan hebben op je benen.

 

Beweeg voldoende

Ben je zwanger, dan blijft het belangrijk om goed in beweging te blijven. Ga fietsen, maak een wandeling of trek een paar baantjes in het zwembad. Zo zal je minder snel last krijgen van rusteloze benen.

 

Kijk of je voldoende ijzer binnenkrijgt

Bekijk ook goed of je voldoende ijzer binnenkrijgt. Ben je zwanger, dan heb je extra ijzer nodig. Zorg er dus voor dat je voedingsmiddelen eet die meer ijzer bevatten om aan de gewenste hoeveelheid te komen.

 

Zorg voor warme benen

Zorg ervoor dat je benen goed warm blijven. Doe een lekkere warme pyjamabroek in bed aan of neem een warme douche of warm bad. Je kunt ook een lekkere warme kruik bij je in bed leggen. Zo zal je je ook meer ontspannen voelen.

 

Doe stretchoefeningen

Heb je last van rusteloze benen, dan kan het helpen om stretchoefeningen te doen. Stap het bed uit, loop rond en doe wat oefeningen. Je zorgt er zo voor dat het onrustige gevoel een stuk minder wordt.

 

Stap op de fiets

Wat ook zeker kan helpen, is overdag een stukje fietsen. Ga lekker een stukje met je fiets de natuur in of doe fietsoefeningen in bed. Wanneer je een paar minuten fietst, al is dit enkel als oefening, zorgt dit er al voor dat de doorbloeding op gang geholpen wordt.

 

Bekijk of je voldoende vitamine B12 slikt

Krijg je voldoende vitamine B12 of foliumzuur binnen? Wanneer je hier een tekort van hebt, zorgt dit voor rusteloze benen. Ga dit goed na bij je verloskundige of huisarts.

 

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt

Het is erg belangrijk om voldoende water te drinken. Dit kan je helpen om de rusteloze benen te verminderen en beter te slapen.

 

Magnesium

Het kan goed helpen om je onderbenen voor het slapen in te masseren met magnesiumolie. Indien dit nog niet voldoende helpt kan je ook een tablet voor de nacht innemen. (dit helpt ook om krampen te voorkomen)

 

Zet je apparaten 1 uur voordat je gaat slapen uit

Weet je wanneer je naar bed wilt? Zet dan alle apparaten 1 uur voordat je gaat slapen uit. Blauw licht zorgt er namelijk voor dat je minder snel in slaap valt.

Ga meteen aan de slag met onze tips, zodat je straks geen last meer van rusteloze benen hebt!