Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Visual

Je bent er sinds kort achter dat je zwanger bent of je weet al een tijd dat je zwanger bent en wil toch nog even dubbelchecken wat je wel en niet mag eten. Daarom hebben we in dit blog de vraag: wat mag je niet eten als je zwanger bent? Beantwoordt.

Wil je weten wat je wel mag eten en drinken? Lees dan snel verder om antwoord op je vraag te krijgen.

 

Wat mag je niet eten en drinken als je zwanger bent?

In het volgende rijtje zie je overzichtelijk wat je niet mag eten en drinken als je zwanger bent:

 • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees
 • Rauwe en gerookte vis
 • Rauw ei
 • Rauwe kiemgroente
 • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk
 • Rauwe melk rechtstreeks van de boer
 • Sommige soorten vis, zoals makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen.
 • Lever producten
 • Alcohol
 • Kruidenpillen
 • Kalebaskalk (pimba)
 • Borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee, anijsthee of kaneelthee

Als je zwanger bent, is de kans groot dat je door deze bovenstaande voedingsmiddelen een voedselinfectie als toxoplasmose oploopt.

Toxoplasmose kan je ook oplopen als je in aanraking komt met kattenuitwerpselen. Daarom mag je tijdens je zwangerschap ook de kattenbak niet verschonen of in de tuin werken zonder extra bescherming als handschoenen.

In dit blog vertellen we je alles over de verschillende voedingsmiddelen die je niet meer mag eten en drinken. Wil je ook weten waar je nog meer rekening mee moet houden als je zwanger bent? Lees dan ook ons blog: wat mag je niet als je zwanger bent?

 

Wat mag je in beperkte mate eten en drinken als je zwanger bent?

 • Beperk de inname van leverworst en leverpaté. Maximaal één keer per week een boterham met een dun laagje smeer leverworst of paté kan geen kwaad.
 • Maximaal 2 kopjes koffie per dag, maximaal 200 mg cafeïne per dag.
 • Maximaal 8 dropjes per dag. Neem bij een hoge bloeddruk geen drop en geen zoethout thee of sterrenmix.
 • Sojaproducten. Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) soya drink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.
Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Hoe kan je eten het beste bereiden?

Het is belangrijk dat je groenten goed schoonmaakt. Als je dat niet doet, is er een kans dat je toxoplasmose oploopt. Ook is het belangrijk dat je rauw vlees en vis goed gaar bakt. Uiteraard is het ook verstandig om kruisbesmetting te voorkomen. Dit doe je door onder andere goed op te letten welke mes en/of spatel je voor welk vlees gebruikt.

In het begin zal het wel even wennen zijn dat je extra goed moet opletten, maar vaak ben je er na een week al aan gewend.

 

Wat is verstandig om wel te eten als je zwanger bent?

Een paar stukken fruit en 200 gram groente per dag is een goede basis. Uiteraard is een variërende eetstijl goed om verschillende vitamines en mineralen tot je te nemen. Lust je bijvoorbeeld geen vis? Dan kan je ook omega 3 slikken. Vaak is het ook verstandig om ijzer en calcium rijk te eten.

Het dagelijks slikken van foliumzuur is in de eerste tien weken van je zwangerschap ook belangrijk. De baby in je buik heeft natuurlijk de juiste bouwstoffen nodig 💪

Wil je graag nog meer informatie over wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent? Dan raden we je aan om meer informatie op de website van Voedingscentrum te lezen. Er is ook een handige app: Zwangerhap.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Conclusie: wat mag je niet eten als je zwanger bent?

In dit artikel hebben we verschillende soorten eten en drinken opgesomd die niet verstandig zijn om te eten gedurende je zwangerschap. Ze kunnen voor verschillende complicaties zorgen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigenpraktijk in Rotterdam of neem direct contact met ons op!

Wij kunnen je adviseren over wat verstandig is om wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.

Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.