Zalm eten tijdens de zwangerschap, mag dat?

Visual

Alles over zalm tijdens de zwangerschap

Zalm tijdens de zwangerschap eten, mag dat eigenlijk wel? Wanneer je zwanger bent kun je niet meer alles eten wat je daarvoor at. Soms kan dit best verwarrend zijn, omdat er zoveel verschillende regels zijn. Veel vrouwen vragen zich af of ze nog wel een lekker stukje zalm mogen eten tijdens hun zwangerschap.

Het antwoord op deze vraag is echter ook geen duidelijke ja of nee. In dit artikel vertellen wij je welke zalm je mag eten en wat de invloed van zalm eten tijdens de zwangerschap op je lichaam is.

 

Zalm eten: het mag, maar let op!

Vaak wordt vis als gezonde voeding gezien. Zalm wordt vaak aangeraden als voedsel voor zwangere vrouwen. Dit komt omdat het een rijke voedingswaarde heeft en diverse voordelen aan zowel moeder als kind biedt. Zalm is een vetarme vis en daarmee een van de meest voedzame vissoorten.

Ook houdt zalm veel ziektekiemen op een afstand. Hierdoor zijn jij en je baby beter beschermd. Echter zijn er wel verschillen tussen de verschillende zalm bereidingen. Zo heb je gerookte zalm, rauwe zalm en gebakken zalm. Soms zijn er extra dingen waar je op moet letten als je een bepaalde soort zalm eet. Om die reden lichten wij de drie verschillende soorten zalm hieronder ook voor je toe.

 

Gerookte zalm

Gerookte zalm is zalm die vacuüm verpakt is. Hierdoor is de zalm lang houdbaar. Echter kan het wel zo zijn dat de listeria bacterie zich kan vermenigvuldigen. Deze bacterie kan zorgen voor een voedselinfectie. Voedselinfecties tijdens de zwangerschap zijn gevaarlijk, omdat dit een negatief effect op je ongeboren baby kan hebben. Het is wel toegestaan gerookte zalm te eten tijdens de zwangerschap als je deze goed verhit. Verhit je de vis boven de 70 graden, dan zal je niet meer met de listeriabacterie te maken krijgen.

 

Rauwe zalm

Rauwe zalm kan ook de listeriabacterie bevatten en moet je niet eten tijdens de zwangerschap. Ben je zwanger, dan kun je de sushi met rauwe vis het beste laten staan. Sushi zonder vis kun je wel gewoon eten. Hoe zit dit dan precies met zalm uit blik? Zalm uit blik is verhit voordat het in blik verpakt is. Daarom is dit veilig te eten als je zwanger bent.

 

Gebakken zalm

Gebakken zalm kun je gerust eten als je zwanger bent. Als je zalm verhit, zorg je ervoor dat de listeria bacterie onschadelijk wordt. Verhitting is dus altijd aan te raden. Je kunt zalm lekker vers bakken of gerookte zalm verhitten in een zelfgemaakte romige saus.

 

Voordelen zalm tijdens zwangerschap

Zalm tijdens de zwangerschap eten heeft diverse voordelen voor je lichaam. Zo bevat zalm:

  • Veel Omega 3 vetzuren: zalm is rijk aan Omega 3 vetzuren en dit levert diverse voordelen op voor je gezondheid. Het is niet alleen goed voor je hart- en bloedvaten, maar zorgt ook voor een beter gezichtsvermogen en een betere ontwikkeling van de hersenen.
  • Veel vitamines en eiwitten: zalm is rijk aan vitamines en eiwitten. Deze zorgen ervoor dat je bloeddruk stabiel blijft. Ook beschermen ze je tegen hartaandoeningen en zorgt het voor een algeheel beter immuunsysteem.
  • Voordelig voor je cholesterol: zalm eten zorgt ervoor dat je cholesterol en bloeddruk onder controle blijven en zorgen voor een gezonder hart. Het voorkomt ook dat er bloed in je slagaders stolt.

Let op: het is wel belangrijk om zalm met mate te eten. Teveel zalm eten kan namelijk een averechts effect hebben op je lichaam. Eet minimaal 1x per week vette vis zoals zalm. Zalm eten tijdens de zwangerschap? Eet het met mate en zorg ervoor dat je de juiste zalm eet!